детски романи с животни

Всички деца обичат животните. Когато са съвсем мънички, те първо започват да забелязват градските гълъби, кучетата, котките… Имат любими играчки-животни, любопитни са към животинските звуци и често ги ползват наместо названието на тези животни. Ето защо децата харесват и романите, посветени на различни животни.

От един добре написан роман детето може да научи доста. Често в пъти повече, отколкото от учебник. „Учебник“ е дума, която по магичен начин кара детето да престане да слуша, камо ли да запомня. Ако обаче става въпрос за приказка, за повест, особено ако е прочетена на глас от мама или татко – тогава детето слуша с удоволствие.

Постепенно осъзнах, че романите са прекрасни за изучаване на всичко, за което разказват. Ето например един курс за изучаване на животинския свят. Тези книги съм чела на дъщеря ми и ще напиша препоръчителната от мен възраст, както и за какво става въпрос в тях. Хубаво е да ги четете не само веднъж, а и втори път, когато детето е над десетгодишно – децата забравят много неща, които са им се случили например, когато са били на пет. Един вид – да опресните знанията. Разбира се, търся още подобни романи и ще съм благодарна, ако ми препоръчате.

„Здравей! Аз съм рачето Стаматко“

от Валентин Пламенов

препоръчителна възраст: 5-12 години

тема: риби и земноводни

Прекрасен, при това български роман, от който ще научите много полезни факти за размножаването и живота на рачетата, а и на други водни обитатели. Макар с дъщеря ми да сме го чели три пъти, когато беше на 5-6 години, на 11 тя не помни нищо от него. Но пък има добра обща култура относно водата и нейните обитатели (предполагам не само от тази книга). Има щастлив край, което е важно. Повече за романа вижте тук:

рачето стаматко

„Мили бате… Писма на един дакел“

от Станка Пенчева

препоръчителна възраст: 5-9 години

тема: кучета, селски животни

В тази книжка са описани приключенията на едно градско дакелче, което летува със стопанката си на село. Стилът е подходящ и за малки деца, но не е прекалено опростен, та да дразни по-големите. Споменати са други кучета, кравата, говори се дори за смъртта, но не по плашещ начин. Писала съм повече за книжката тук:

Мили бате книжка

„Ние, врабчетата“

от Йордан Радичков

препоръчителна възраст: 5-12 години

тема: птици

Всичко за излюпването, запъртъците, слабите пиленца, летенето, смъртта и изобщо живота на врабчетата, но разказано като приказка. Разбира се, че истинските врабчета не говорят и нямат имена, особено толкова смешни, като в този роман. Но децата чудесно знаят кое е истина и кое художествена измислица.

„101 далматинци“

от Доди Смит

препоръчителна възраст: 5-12 години

тема: кучета, селски животни

Роман, който разказва основно за отношенията между кучетата и техните стопани. Има обаче какво да се научи и за обонянието на кучетата, как те общуват от разстояние, как се размножават и кога се появяват петънцата на бебетата-далматинци. Покрай тази книга с дъщеря ми говорихме за кожените палта, за фермите за животни, отглеждани за кожи и обсъждахме необходимостта и разточителността. Краят е щастлив, знаете.

„Чернишка“

от Емилиян Станев

препоръчителна възраст: 7-14 години

тема: лисици, горски животни

„Чернишка“ е написана с по-дълги изречения, има споменаване на „ругатни“ (без самите ругатни, разбира се), което е нужно да се обясни на детето. Има повечко непознати за дете думи. Има тъжен край, а и цялата история е за един суров живот на малкото лисиче. Не търсете приказка тук. Обаче тази книга е безкрайно ценен извор на знания за гората и горските животни. Препоръчвам да четете вие, на глас, а не да се редувате. Ние често-често спирахме, за да обясняваме дадена дума или да обсъдим случка. Повече за „Чернишка“ има тук:

чернишка

„Белият Бим, черното ухо“

от Гавриил Троеполски

препоръчителна възраст: 7-14 години

тема: кучета, горски животни, селски животни

„Белият Бим, черното ухо“ ме отвя с всичко онова, което може да се научи от нея. Прекрасен роман – и дълбоко човешки, и пълен със знания. Тъй като е писан по времето на СССР, в него на няколко места има вметки за тогавашния политически строй. Аз обясних кое какво е на дъщеря ми, така имахме и малки отклонения по съвременна история. Второто неприятно нещо е краят – типичен край на руска трагедия. Дъщеря ми сърцераздирателно плака, аз мълком си преглъщах сълзите. Накрая решихме, че тя ще напише нов край на този роман – такъв, какъвто би приела. Така извлякохме още една полза. Препоръчвам „Белият Бим, черното ухо“ с две ръце, не само заради знанията в него.

„През води и гори“

от Емилиян Станев

препоръчителна възраст: 6-10 години

Един таралеж и една костенурка ще прекосят води и гори, за да се върнат в родната долина. Чрез опасното им пътешествие Емилиян Станев разказва за множество животни и птици. Изключително полезна за опознаването на природата книга, която, за разлика от „Чернишка“ е по-детска.

„Белият жираф“

от Лорън Сейнт Джон

препоръчителна възраст: 8-12 години

Книгата разказва за саваната на Африка покрай тъжната история на главната героиня. Момичето внезапно остава сираче и се налага да замине на друг континент при единствената си роднина. От романа могат да бъдат научени доста факти за животните там и изобщо за Южното полукълбо.

„Водните дечица“

от Чарлз Кингсли

препоръчителна възраст: 8-12 години

Фантастичен роман, в който се засягат и доста християнски теми. Бих го определила като роман, който обяснява смъртта чрез религиите, но и чрез фантастиката. В него обаче има много полезни обяснения за живота на някои водни обитатели и птици: сьомгите, пъстървите, различни морски животни, прелетни птици и тяхната миграция. Трудна за самостоятелно четене.

„Моето семейство и други животни“

от Джералд Даръл

препоръчителна възраст: 10-14 години

Това са приключенията на английско семейство през погледа на най-малкото дете – момче на десетина години – на остров Крит. Има детайлни описания и свойства на насекоми, влечуги, птици.

Много бих искала да открия роман за насекомите – нещо хем увлекателно, хем поучително, не като „Фердо мравката“. Ако нещо ви хрумва, пишете ми!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

приказка за пчелите
КАРТИ УМНИ ДУМИ