разказ и описание

Най-простичко казано, съществува мерена (стихове) и немерена (проза) реч. В реалността най-често ни се налага да пишем някакъв вид проза, освен ако не усетим подтик да напишем стих за любим човек:) Въпросната проза например са романите, разказите, есетата. Според това как се пише, аз бих разделила прозата на два подвида: разказ и описание. Ето защо:

Разказ е, когато изброяваме различни действия:

  • фукането как сме се забавлявали на рождения си ден;
  • преразказ на филм или книга;
  • жалбата в полицията как сме установили, че портфейла ни липсва;
  • автобиографията ни, ако е в свободен стил и др.

Тоест, когато ни се налага да използваме действия (глаголи), когато пишем. Има действие, което ние разказваме.

Ето пример:

Отворих вратата и чух как някой крещи „Честит рожден ден!“. Лампите светнаха и иззад фотьойла изскочиха Тони и Еди. Тогава аз също започнах да пищя и после ме вдигнаха на ръце и всички ме прегръщаха. Не можех да кажа нищо, бях толкова изненадана!

Във втория вариант – описанието – липсва действие. Ако сравним разказа с филм, описанието ще прилича на картина – пейзаж, портрет или натюрморт.

Налага ни се да прибегнем до описания например:

  • когато продаваме някаква вещ;
  • когато търсим имот;
  • искаме да опишем нечия външност и др.

В описанията почти липсва действие (глаголи), но има доста прилагателни.

Например:

Той е малко по-висок от мен. С катинарче, а косата му е много късо подстригана. Сигурно я подстригва така, защото е къдрава, брадата му поне е. И е рижава, рижава! Носи зелени ризи постоянно, затова все се лъжа, че очите му са зелени...

Първото, което е добре да направим, когато се налага да пишем нещо, е да установим разказ ли ще е или описание. Тоест, дали ще описваме какво се извършва или какво е онова, което трябва да опишем. Хайде сега да преценим – тази малка статия описание ли е, или разказ?

Отговор: Тя е и двете:) Защото в чист вид двата вида съществуват рядко. Добре е обаче да ги различаваме, така в следващата статия ще е по-ясно за разбиране:

Как да разказваме лесно?

Лесно писане от мен:
Евел Инара

ДАР СЛОВО РАБОТИЛНИЦА: Изречения без грешка!