какво търсят фентъзи читателите

Това не съм го измислила аз, преразказвам англоезична статия, която изключително ми допадна. Ако успея да вложа поне половината в историите, които пиша, ще съм щастлива. Независимо, че съм на настроения, аз търся същите неща, когато избирам какво ми се чете в момента.

И така, какво търсят читателите на фентъзи?

1. БЯГСТВО

Има хора, които искат да избягат от познатата реалност. Да посетят места, които дори не са си представяли – непознати страни или непознати планети. Аз също харесвам новите реалности, но само когато те са в синхрон с историята, а не са самоцелни. Не си падам много по описания.

2. ПОЗИТИВНА СОЦИАЛНА ПРОМЯНА

Вълшебните истории за борба между доброто и злото могат да преминат дори в реалния свят. Вдъхновените от някакъв вид социална промяна сюжети ни помагат си дадем сметка за неща, които после да ни накарат да променим мирогледа си.

3. ОСТРОУМИЕ

Смехът, скрит между редовете е важен за много читатели. Ето защо Пратчет е толкова любим.

4. ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Има читатели, които обожават загадките. Предпочитат сюжетът да е неразгадаем като сложен пъзел, върху който те да изпробват интелигентността си с нови и нови предположения.

5. ПРЕДВИДИМОСТ

Други пък предпочитат предвидими светове, предвидими герои и предвидими сюжети. Понякога всички имаме нужда момичето в книгата да срещне господин Единствен и двамата да се оженят през май. Други имат нужда от предвидимост всеки път. Въпрос на вкус.

6. ЩАСТЛИВ КРАЙ

Да, хващам се, че аз също имам нужда от щастлив край. Макар все да ми се иска да оригиналнича, мисля че щастливия край е необходим – ако не на всички, то поне за нежната половина от читателите на фентъзи.

7. ИЗНЕНАДИ

Има читатели, които искат да погледнат на живота от нов ъгъл – така, както не са го правили никога преди. Търсят повратни моменти, които да ги вдъхновят – места, хора или реплики.

8. НАПРЕЖЕНИЕ

Май няма читател, който не търси вълнението. Ще победи ли главният герой злодея? Дали ще му се размине? Ще оцелее ли? Няма добър разказ без съспенс. На мъжката част от читателите изключително им допада битките и агресията. Аз, макар да не съм мъж, също много държа да не спира действието.

9. ФИЛОСОФИЯ

Много читатели се интересуват от философски идеи. Те биха искали различен поглед върху света, който да ги направи по-мъдри.

10. ВИЗУАЛНОСТ

Понякога текстът е написан така, че читателят „вижда“ написаното, сякаш то се случва пред очите му. Аз също съм голям фен.

11. ЗНАНИЕ

И аз съм от читателите, които обичат да научават нови неща, докато четат фентъзи. Благодарна за полученото знание, се опитвам да следвам примера, пишейки. Доброто проучване преди написването на някоя глава дава безброй идеи и теми за размисъл.

12. СЪПРЕЖИВЯВАНЕ

Много читатели се отъждествяват с героите (най-вече с главния) или силно им симпатизират. Те търсят характери, които звучат достоверно и правдиво. Герои, в чието съществуване могат да вярват и дори да ги приемат за свои фантазийни приятели.

13. РАЗВИТИЕ НА ХАРАКТЕРИТЕ И/ИЛИ СЮЖЕТА

Има хора, които се впечатляват от промяната в характерите и поведението на персонажите – да възприемат един персонаж като отрицателен, а после внезапно той да се окаже съвсем друг. Това дава тласък на историята в неочаквана за тях посока. Също поддържа нетърпението и интереса им.

14. ПРИСТРАСТЯВАНЕ

Някои истории се превръщат в наркотик за читателя, той може напълно да се изгуби в тях. Дори му е трудно да различи истината от фантазията и живее в свой собствен, мечтателен свят. За мен първата такава книга беше „Питър Пан“. Останах там дълго.

Бих обобщила за финал: писането за мен е действие, насочено към читателя. Да, то е страхотно приключение за самия автор, но крайният резултат трябва да афишира уважението на автора към времето на читателя, благодарността му за интереса. Всяка история може да бъде разказана по безброй начини, ала само правилният ще бъде прочетен. Какво по-приятно от това да поведеш на приключение някого и той да се върне с блеснал поглед от там?

Ето линк към оригиналната статия, сайтът е пълен с полезни идеи: https://www.writingclasses.com

„OTIUM“, I глава