поздравителна картичка как се пише

Обичам картички. Може да са просто листче, сгънато на четири. Важни са ми думите, написани върху него. Харесва ми, когато картичката не служи просто за надпис от кого е подаръка.

Обаче повечето хора срещат трудности в измислянето на пожелания. Знам, че дори дежурното „да си жив и здрав” топли повече от нищо, но все-пак  забелязвам колко повече ме радват по-специалните думи. Обмислените пожелания за рожден или имен ден, за Коледа или Нова година, не просто ни представят като по-оригинални от другите. Те показват, че не отбиваме номера, а наистина сме се постарали. Че мислим онова, което пожелаваме.

Как обаче да сме по-оригинални от  „бъди здрав и щастлив”? Без значение дали пишете картичка за личен или обществен празник, ето няколко хитрини, които ще ви помогнат:

  • Направете го лично.

Ако надписвате картичка за някой познат, помислете дали наистина не знаете за какво си мечтае. Дали не е споменавал, че иска нова кола или да спечели от лотария? Дали не иска да има кой да гледа детето му поне веднъж в месеца? Спокойно, не е нужно вие да го гледатеJ Просто му го пожелайте! Истински ще се зарадва.

  • Потърсете вдъхновение в цитати.

Цитатите се безкраен извор на вдъхновение, освен това ще звучите наистина умно. Ако знаете кои са любимите песни, книги или филми – още по-добре. Потърсете из текста нещо като за пожелаване. Ако не знаете, тогава в мрежата има безброй мъдри мисли, свързани с желанията, празниците и щастието.

  • Направете абревиатура.

Става бързо, а и е весело – напишете името на човека, за когото е картичката вертикално. Всяка буква от името е първа за дума-пожелание. Например за Мими:

Честит празник,

  М-ъдрост

И-зобилие

  М-айбах

  И-зненади.

За Коледа и Нова година може да използвате името на празника. Ако ви е трудно да измисляте думи, в Гугъл потърсете „думи с (буквата)”. Първият намерен сайт е с думи от кръстословици. Сигурна съм, че все ще си харесате.

поздравителна картичка как се пише

  • Вместо пожелание – обещание.

Тук пак е добре да познавате поне малко човека, за който е картичката. Но дори да не сте много близки, помислете какво в отношенията ви би могло да го зарадва. Например да идвате навреме, да не звъните в събота и неделя, да разтребвате бюрото си – ако отношенията ви са служебни. Вкъщи също ще се зарадват на обещание, сигурна съм. Има само една маалка уловка – после трябва да го спазите.

  • Вместо обещание – благодарност.

Така. Ако не ви се обещава нищо, защото после няма да го спазите, тогава има вариант. Благодарете. На онзи, за когото е картичката, определено ще му бъде приятно. Благодарете за компанията, за приятелството, за отрезвяващи думи, за неизменното отваряне на вратата пред вас, за ежедневното каране до работа или училище, за грижата… Бъдете конкретни и искрени, когато благодарите.

Все-пак, ще трябва да отделите мъничко време, когато надписвате картичка. Но това е време, което влагате в добри отношения. Време, което носи радост!

Желая ви хубави, сбъднали се пожелания!

Евел Инара

Вижте още:

празнични пожелания