ЛЮБИМИ ЛЮБОВНИ ИСТОРИИ ОТ РОМАНИТЕ В ЖАНР ФАНТАСТИКА

Хващам се, че все по-често добрата любовна история е моят критерий за хубава книга. Чета основно фантастика, всякаква фантастика. Негласно съм започнала да разделям книгите на „мъжки“ и „женски“. В „мъжките“ романи има доста груба сила, повече стратегия и логика. В „женските“ има повечко любов. Това не е толкова чудно – все-пак, мъжете като правило си почиват с истории, в които след битките някой побеждава. Истории, в които има добре описан бой. Жените имат нужда от хубава любовна история с добър край.

Отдавна престанах да се правя на мъжко момиче и не ме е срам да чета „женски“ книги. В тези напрегнати времена те ме успокояват и ми доставят удоволствие. Да, има по-добре написани романи и други, от които има какво да се желае, без значение за каква аудитория са създадени. Съществуват и такива, които се харесват и на жените, и на мъжете. Тук ще споделям любовните истории от различни книги, без да ги класирам. Просто ви ги препоръчвам, защото са ми харесали.

„ПИТЪР ПАН“

Любовта между дръзко, летящо момче, което не иска да порасне и момиче, което известно време играе ролята на негова майка.

Бях на осем, когато прочетох „Питър Пан“ и бях поразена от драматизма в този уж детски роман. Децата-читатели са очаровани от вълшебната Небивала земя и летенето, но непорасналите жени долавят трагизма на връзката между Питър и Уенди. Тя цял живот ще го чака да долети, а той все ще се разсейва от приключения и фатално ще забравя да се върне за нея. Колко знаково, особено за онези отминали времена, описани в книгата.

„ДНЕВЕН ПАТРУЛ“

Обречената, но непреодолима любов между тъмна вещица, част от Дневен патрул и светъл маг, част от Нощен патрул. Почти като Ромео и Жулиета.

Серията „Патрулите“ на Лукяненко ми е любима, обаче само във втора книга любовната история ме хвана за гърлото. Заради нея Алиса и Игор станаха любимите ми персонажи от „Патрулите“. Започнете от първа книга и навлезте постепенно в сюжета.

ЛЮБИМИ ЛЮБОВНИ ИСТОРИИ ОТ РОМАНИТЕ В ЖАНР ФАНТАСТИКА

Серия „АНИТА БЛЕЙК – ЛОВЕЦЪТ НА ВАМПИРИ“

Любовта между човешка девойка-ловец на вампири, владееща възкресяването на мъртъвци и красив, амбициозен вампир, който иска да бъде господар на града.

Поредицата за Анита Блейк е голяма, но след седма-осма книга сексът става твърде много, за сметка на всичко останало. Любовта също се разводнява. Първите няколко книги обаче безкрайно се харесват и на мъже, и на жени. В тях има опасност, насилие, секс и любов.

Серия „МЪГЛОРОДЕН“

Любовта между бедно момиче с неподозирани дарби, които притежават малцина от богатите и силни семейства, и аристократичен наследник без никакви дарби.

Това ми е любимата поредица на Брандън Сандърсън. В свят, в който вместо дъжд се сипят сажди, простолюдието робува на малцината, притежаващи вълшебни дарби като отблъскване и привличане към метали, достъп до чужди съзнания, впечатляваща физическа сила. В историята за освобождението на онеправданите е вплетена романтичната нишка: от живота си сред улични банди героинята попада като шпионин сред дворцовата аристокрация. Приятна смесица от фантастика и класически любовен роман.

СЕРИЯ „ЗДРАЧ“

Първата любов на смъртно момиче с лош късмет и стогодишен, девствен вампир с бляскава момчешка външност.

Има добре отигран любовен триъгълник, вътрешни борби и смъртни опасности. Всички главни герои са красиви, по детски наивни и добри. Не пият човешка кръв и имат човешки ценности. Макар всеки път да си мисля колко по-добре можеше да бъде развита тази история, тя и така носи достатъчно трепет на читателя.

ЛЮБИМИ ЛЮБОВНИ ИСТОРИИ ОТ РОМАНИТЕ В ЖАНР ФАНТАСТИКА

Серия „РЕЛИКВИТЕ НА СМЪРТНИТЕ“

Любовта между двама млади ловци на сенки, които известно време смятат, че са брат и сестра.

Типично тийнейджърско фентъзи, действието на което се развива както в съвременния свят, така и в света на ловците на сенки. Има вампири, върколаци и всякакви вълшебни създания.

Серия „ИГРИТЕ НА ГЛАДА“

Любовта между безправни момиче и момче от най-бедния окръг в страна, управлявана от зъл тиранин, който използва смъртта като зрелище и назидание.

Антиутопия, в която обаче на мен не ми е любима основната любовна история, а онази между главната героиня и момчето, от което тя се отказва. Тази романтична нишка е тъжна, но в нея няма предателство. Хареса ми и последната, четвърта книга от поредицата – там действието се развива почти половин век по-рано.

„ДВОР ОТ РОЗИ И БОДЛИ“

Връзката между най-великия Господар на нощта и половин хилядолетие по-младо от него, смъртно момиче-ловец, чиято орис го води в света на елфите.

Това е втора книга от поредицата. Първа книга напомня на романс тип „Красавицата и звяра“, после повествованието изненадващо се обръща с главата надолу и става още по-вълнуващо. На мен от четирите книги ми допадат първа и втора. С изключение на доброто начало на първата, моят мъж не ги хареса. Книгите са откровено еротични, определено са с възрастово ограничение. Макар в романите да има доста несъответствия и шаблонни изказвания, това май е една от най-любимите ми любовни истории.

Серия „ВЪЛШЕБНИЯТ НАРОД“

Любовта между смъртно момиче, отраснало в страната на елфите и жесток, арогантен принц-елф, която започва с насилие и взаимна омраза.

Три книги на Холи Блек, които са типично „женски“, поне според мен, макар да има доста битки и насилие в тях. Първите две приключваха така умело, че едва изтрайвах да започна следващата. Чудесни главни герои, които няма как да не обикне човек. Не забелязах пукнатини в логиката на историята. Четат се леко и бързо.

„ИЗТРЪГНАТИ ОТ КОРЕН“

Любовта между страховит змей-магьосник и девойката, която е взел, за да му прислужва десет години в неговия замък.

Приятен, фолклорен роман на Наоми Новик с любовна история в него.

Серия „ВЪГЛЕН В ПЕПЕЛТА“

Любовта между момиче от победените и унизени Книжници и един от най-добрите сред Войните – народът, които е поробил нейните земи.

Тази поредица се харесва и на жените, и на мъжете. Чудесен баланс между любовна история, боеве и опасности. Авторът е Сабаа Тахир.

ЛЮБИМИ ЛЮБОВНИ ИСТОРИИ ОТ РОМАНИТЕ В ЖАНР ФАНТАСТИКА

Серия „ПАДНАЛИ АНГЕЛИ“

Поразената от проклятие любов между прераждащо се, нищо неподозиращо момиче, което умира всеки път, щом се доближи до любимия си – паднал ангел, наказан в този кръговрат без изход.

Паднали ангели, училище и съдбоносна любовна история. Типично „дамска“ книга, която можеше да е написана и по-добре, но пък идеята е хубава.

Серия „ВЪЛЦИТЕ ОТ МЪРСИ ФОЛС“

Любовта между момиче, ухапано от върколак и момче-върколак, което скоро ще загуби всичко човешко в себе си.

Три книги, написани в характерен драматично-трагичен стил. Разказ за почти пораснали деца, които нямат шанс да се впишат в обикновения свят на родителите си или на приятелите си от живота преди срещата с вълците.

Серия „ОМАГЬОСАНА“

Любовта без бъдеще между напористо човешко момиче и таен демоничен маг, чийто живот изтича.

Наскоро попаднах на любителски превод на тази поредица градско героично фентъзи. Автор на осемте книги е Анет Мари (Annette Marie). Книгите не са издавани официално на български език, а любителския превод може да откриете на сайта: https://fantastichen-sviat.com/

Главната героиня е напористо човешко момиче, което случайно попада в изпълнения с битки и предизвикателства таен свят на маговете. Оказва се, че те живеят в едни и същи градове с обикновените хора, обединени в своите гилдии. Има любовна история, но докъм пета книга тя не е водеща, а след това не е в превес на цялото действие. Книгите стават все по-добри една след друга, макар да съдържат познатата наивност на жанра. Четат се леко, а действието се развива бързо. Чудесно е, че в тези книги напълно липсват задължителните напоследък персонажи. Чак да се зачуди човек:) Полезни са и ако опитвате да се самоубедите да спортувате.

Очаквайте още красиви любовни истории от книги в жанра фантастика! Вълнуващо четене ви желая!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

най-вълшебната дума