изречение работни листове

Тази година дъщеря ми имаше такива задачи в работните тетрадки по български език и литература – да раздели текст на изречения. Забелязах, че за първолак е неприятно да преписва прекалено много, уморително ѝ е все-още. А и прекалено много задачи има все с писане, все работа в тетрадка.

Отделно ми прави впечатление, че има и доста пораснали вече хора, които трудно определят начало и край на изречение. При това хора, които четат и са чели доста, начетени хора. Ето защо смятам, че на работата с изречения трябва да се обръща повече внимание. Да се играе, да е весело обаче, а не строго и скучно.

Ето защо направих пробно тези четири работни листа за Елора – откъсите са от една английска народна приказка. Всеки лист има откъс от приказка, а отдолу няколко препинателни знака и заглавни букви. Те са подсказка – в този ред са подредени изреченията на страницата и са толкова на брой, колкото са знаците. Може да са само съобщителни, ако имаме само точки. Може да са въпросителни или възклицателни.

Изреченията започват с дадените главни букви, в реда, в който са написани буквите. Това е още една подсказка.

Как да работите с листовете:

Дайте на детето ножица и лепило. Нека реже текста ред по ред, първо на редове. Когато реши, че е намерило място за първия препинателен знак, реже и подрежда знака. После лепи главната буква. Съветът ми е да не се нарязва всичко наведнъж, защото ще загубите реда на главните букви и знаците. Също така е добре първият лист да направите заедно с детето, за да добие представа.

изречение работни листове

Надявам се тези работни листове за начало и край на изречение да ви бъдат полезни и да разнообразят поне малко безкрайното писане. Весело учене ви желая!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

КАРТИ УМНИ ДУМИ