Не знам защо съм решила, че съчинение за лятната ваканция се пише в началото на втори клас. Тъй като дъщеря ми ще бъде второкласничка тази година, започнах да подготвям различни задачи, които да ѝ помогнат с въпросното съчинение. Работихме с Елора по част от тях, после потърсих по-съвременна информация и се оказа, че съчиненията започвали чак в трети-четвърти клас.

Все-пак, ще споделя тук работните листове, които така или иначе съм направила. Тези седем са за препис на едно съчинение на тема „Как прекарах лятната ваканция“, което е разделено на седем части. Целта е детето да не се преумори, също и да си припомни ръкописното писане, което може да е позабравило през лятото. Ето защо работните листове са с ръкописен шрифт, плюс тесни и широки редове.

ДВА ВАРИАНТА НА СЪЧИНЕНИЕТО:

Дори вашето дете вече да не ползва тетрадки с тесни и широки редове, това ще му даде възможност да упражни и краснописа си. Както забелязвате от попълнените листове на Елора, аз не държа особено на въпросния краснопис – смятам, че почеркът се развива и едва към пети клас децата с лекота постигат онези мечтани извивки в почерка си.

Тук дъщеря ми постепенно си припомни пренасянето на думи на нов ред, започването на нов абзац. Понеже запетайките са доста дребнички в този шрифт, който уж е максимално близък до ръкописния в учебниците, тя упражни и правилото кога се пише точка – за да различава кое е запетая и кое точка.

съчинение за лятото, за препис

След като преписа за седем дни текста, я помолих да прочете цялото съчинение. Смятам, че то ѝ даде идеи как да съчинява сама. Ще направя след време още няколко по-кратки съчинения за препис, защото ми се струва, че пет страници от тетрадка (толкова горе-долу излиза това) е множко за първо съчинение.

Можете да изтеглите работните листове тук. Качвам ги в PDF, като едните са по-едро изображение, но нямат номера на страниците. Иначе съчинението в тях е едно и също.

Надявам се да вдъхнат увереност и на вашите деца! Желая ви вдъхновяващи съчинения!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

КАК ДА РАЗКАЖЕШ СВОЕТО ЛЯТО. Как се пише съчинение.

ръкописно писане