Тук ще направя списък с романи, в които главния герой е МОМЧЕ. Смятам, че често децата предпочитат главния герой да е от техния пол. Може и да греша, мнението си е мое. Ще се опитам да определя и приблизителната ВЪЗРАСТ на персонажа, защото забелязах, че детето ми се вълнува повече, когато възрастта ѝ съвпада с тази на героя от книгата. Списъкът ще расте.

„Питър Пан“

Питър Пан е момче, което никога не пораства, затова е малко сложно да определим колко голям изглежда. Може би прилича на връстник на Уенди – около 10-12 годишен, нищо че в романа се споменава как все-още има всички бебешки зъби. Всички деца на семейство Дарлинг ходят на училище и ако най-малкият е в първи клас, няма как Питър да е на неговата възраст.

„Питър Пан“ беше любимата ми книга, когато бях дете, а днес е старателно отбягвана от дъщеря ми. Ето как се научих да не избирам вместо дъщеря си книгите ѝ за четене. „Питър Пан“ е вълшебна, пълна с хитроумни фрази и уроци за добрия тон. Би научила детето ви само на добри неща.

„Крал Матиуш Първи“

Матиуш става крал, когато е още дете и така изгубва времето си за игри. Бих предположила, че персонажът не е на повече от десетина години. Книгата „Крал Матиуш Първи“ ще обясни на детето ви що е то монархия и колко е трудно човек да управлява. Също и на въпроса: дали един владетел може да прави онова, което си поиска?

„Емил от Льонеберя“

В първата глава на книгата Емил е на пет години и продължава да расте, докато повествованието се развива. Въпреки това, усещането ми винаги е било, че е на не повече от 6-8 години. Емил е голям пакостник и приключенията му са наистина забавни. Самата аз прочетох книгата, когато бях на осем години и го чувствах като свой връстник.

„Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо“

Дребчо е описан като „дребно момче“, но в същото време доспехите, които намира, му стават. Тъй като умее да чете и е прочел доста, бих го определила на 10-12 години.

В романа се говори за Средновековието (лековато и по детски, разбира се), също и за писане на приказки. Има разбойници, злодеи и дракон.

„Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“

Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада са дребни като деца чудновати човечета. Не са деца определено – Маншон може да шофира и в поредицата се споменават времена, когато Маншон и Мъхеста брада са били деца.

Те са трима добродушни скитащи приятели, чиито пътища се пресичат и се сливат в един по тяхно желание. В книгите се случват наистина невероятни неща – като например да изпарят езеро с бързовар и след това отново да го втечнят. Вкъщи с удоволствие прочетохме и трите книги, като обръщахме внимание на критичното мислене. Питахме се какво ще се случи с рибите и всички живинки, ако водата в езерото се загрее. Също и с автомобила, който е нагазил в нея.

„Мечо Пух“

Информацията се подготвя.

„Феята от захарницата“

Информацията се подготвя.

„Карлсон, който живее на покрива“

Информацията се подготвя.

„Рачето Стаматко“

Информацията се подготвя.

„Трак“

Информацията се подготвя.

„Малкият принц“

Информацията се подготвя.

рисуваме дъжда по стих