чернишка

Преди да препрочета „Чернишка“ на Емилиян Станев заедно с петгодишната ми дъщеря, имах опасения, че книжката е подходяща за доста по-големи деца. Четейки началото, не се бях отърсила от това чувство, може би заради повечкото описания. Прочетохме първите две глави от интернет сайт и едва когато видях, че Елора проявява истинско любопитство, взехме книжката от библиотеката.  Емилиян Станев описва правдиво и красиво природата, но аз предпочитам действието. В първите три-четири глави при описанията хващах и Елора малко да се отвлича. После обаче лисичката Чернишка се оказа в плен и внезапно повествованието улови и нашето любопитство.

Изобщо не помнех историята на „Чернишка“, макар да съм я изучавала в училище. Спомнях си, че беше тъжна и плаках. Елора не плака.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ВЪЗРАСТ:

Повестта според мен е подходяща за деца между 7 и 12 години, както и за техните родители:). Може да я прочетете на по-малко дете, ако то е свикнало с четенето на по-дълги истории почти без картинки. Илюстрациите са в стила на корицата, но черно-бели. Все-пак, за Елора това не беше проблем и тя с интерес разглеждаше всяка от тях.

Историята е натуралистична. Ще се наложи да обясните някои неща, но според мен точно там е най-голямата й ценност. Ще трябва да обясните на детето си какво значи „псува“ – аз обясних, че това са обидни думи, свързани с размножаването/правенето на бебета, които някои възрастни ползват. В „Чернишка“ няма нито една ругатня, просто е споменато, че героят псува. След това ще трябва да поговорите при нужда за размножаването при животните, също и за смъртта на животните. Повестта е чудесен пример за нещата, които се случват в дивата природа. Тя е ценна не само при изучаването на българската литература, не само за доброто красноречие, а и като урок за природата и животните.

Повестта е разделена на глави, които да четете една по една, подобно на приказки. В един момент действието става така вълнуващо, че детето ви ще настоява да прочетете поне мъничко от следващата глава.

Дори детето ви да е по-голямо, препоръчвам тази книга не толкова за самостоятелно четене, колкото за четене на глас на детето. Според мен така то ще я възприеме и оцени по-лесно.

чернишка

ЗА КАКВО СЕ РАЗКАЗВА:

Това е историята на една дребна, черна лисичка малко след раждането й до момента, в който самата тя става майка. Покрай четенето й научих, че Емилиян Станев е бил на „ти“ с лова още от дете и това си личи във всяка дума. Все едно бяхме там – провирахме се безшумно заедно с Чернишка и оцелявахме заедно с нея. Определено препоръчвам да прочетете тази книжка на детето си, не само защото се изучава в училище. Прочетете му я преди то да бъде в четвърти клас, прочетете я за удоволствие!

Напоследък забелязвам как на книжния пазар се лансират детски книги от чуждестранни автори, а българските се продават само като задължителна литература. Аз самата едва сега, прочитайки „Чернишка“ на дъщеря ми, успях да я видя истинските й качества.

Нека представяме на децата си българската литература у дома, а не в училище. Там досегът с българските поети и писатели е свързан с изпитване, а не с удоволствие! Четете на децата си, дори когато отдавна са се научили да четат. Редувайте се, щом вече могат. Може би, също като мен, ще откриете много нови, любими български книжки!

Евел Инара

ЧУДЕСНИ И БЪЛГАРСКИ: „ДОБЪР ДЕН! АЗ СЪМ РАЧЕТО СТАМАТКО!“ от Валентин Пламенов