Трак от Венелин Вълканов

Признавам си, имах предубеждение към българските книжки. После записах малката ми дъщеря в обществена библиотека и попаднахме на чудесни истории, написани от български автори, които станаха любими и на нея, и на мен.

Първата българска, детска книжка, която ще ви препоръчам е:

„ТРАК“, написана и нарисувана от Венелин Вълканов.

Прочетохме я десетина пъти от кора до кора за двайсетте дена, в които я бяхме заели. Щом дойде време да я върнем, Елора ме помоли да й купя книжката, защото много й се иска да я притежава. Открих бройка от „Трак“ в една антикварна книжарница, тя ще е изненадата за дъщеря ми за тазгодишния Празник на буквите. Жалко, че не открих и съвременно издание.

Всъщност, книжките са три части, събрани заедно. Има ги и издадени отделно, но не съм попадала на такива.

Трак от Венелин Вълканов

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ВЪЗРАСТ:

Дъщеря ми е на 5 и се влюби в „Трак“, на мен също ми беше приятно да я чета. Историята е хитроумно написана, дори възрастните ще открият своите истини в нея. Все-пак, бих я препоръчала за деца между 5 и 13 години. В пубертета може би ще са им интересни други истории.

ЗА КАКВО СЕ РАЗКАЗВА:

Дъщеря ми каза: за Космоса. Бих добавила: за приятелството, за различните характери. Един професор, едно вълшебно същество и няколко говорещи животни стават приятели, после си построяват ракета и отлитат да търсят далечна планета. Кацат на различни, невероятни места, които изпитват приятелството им.

КАКВО Я ОТЛИЧАВА:

В историята наред с прозата има стихчета. Те са разбираеми за децата и крият по-дълбок смисъл за възрастните. Друга особеност са повторенията като:

„Всички наскачаха, заподскачаха, забърбориха и заговориха“.

Повторенията, така характерни за ученическото писане, в „Трак“ са характерна черта, наслагване, което пасва чудесно на историята. Използвани така, те са много подходящи за детска литература.

Ако търсите хубава книжка за детето си, изберете „Трак“ на Венелин Вълканов! Тя е чудесна и е българска!

Нека представяме на децата си българската литература у дома, а не в училище. Там досегът с българските поети и писатели е свързан с изпитване, а не с удоволствие! Четете на децата си, дори когато отдавна са се научили да четат. Редувайте се, щом вече могат. Може би, също като мен, ще откриете много нови, любими български книжки!

Евел Инара

ПРИКАЗКИ ЗА УМНИЧЕТА: НАЙ-ВЪЛШЕБНАТА ДУМА