Хубавите сериали са моя постоянна тема за разговор с приятели и колеги. Вкъщи сме големи фенове на фантастиката и непрекъснато търсим нещо ново и заслужаващо си. За съжаление, често само пилотния епизод ни харесва, а нататък в доста сериали следват статични сцени, наивитетно развитие, неудачен подбор на актьорите, а действието се развива най-вече с репликите. Изгледали сме безброй пилотни серии, но малко сериали наистина са ни харесали. Реших, че не е лошо да ги споделям тук с вас. Доста се ровя по темата в разни класации, така че според мен нито една тема за добри фантастични сериали не е излишна.

МОИТЕ КРИТЕРИИ:

– логичен сюжет, който включва любовна линия, но тя не е основна

– действието е изградено в различни среди и не се основава на диалога

– симпатични герои

– свръхестествените същества не са грозни и лоши

– вълнуващи обрати и мистерии

ИСТИНСКА КРЪВ/ TRUE BLOOD/ 2008

https://www.imdb.com/title/tt0844441/?ref_=fn_al_tt_1

Сериалът в пъти превъзхожда книгите за Суки Стекхаус и е от малкото, в които всеки следващ сезон беше по-добър от предишния. Да си призная, първите два-три епизода на първи сезон мъжът ми си ги изгледа сам, а аз зверски се дразнех от образа на главната героиня и не исках да гледам. Е, скоро признах, че не съм права. „Истинска кръв“ е култов сериал, който препоръчвам горещо.

ДНЕВНИЦИТЕ НА ВАМПИРА/ THE VAMPIRE DIARIES/ 2009

https://www.imdb.com/title/tt1405406/?ref_=nv_sr_srsg_0

Препоръчвам го докъм пети сезон, когато става прекалено лигав за вкуса ми. Така и не догледахме последните сезони, както и производния от него сериал „The Originals”. Другият производен „Legacies” е още по-зле.

Но пък първите пет сезона на „Дневниците на вампира“ с чаровно-лошия Деймън и хубавата Елена Гилбърт, изиграна от Нина Добрев, са много, много приятни.

ТАЙНИЯТ КРЪГ/ THE SECRET CIRCLE/ 2011

https://www.imdb.com/title/tt1837654/

Отново филмирани книги, тийн фентъзи като „Дневниците“ по-горе. Хубав единствен сезон, който завърши обещаващо, но не го продължиха. Единственият минус за мен беше изборът на един от актьорите на по-главните роли. Приятно филмче, може би по-приятно за дамите.

ИГРА НА ТРОНОВЕ/ GAME OF THRONES/ 2011

https://www.imdb.com/title/tt0944947/?ref_=nv_sr_srsg_0

Какво да кажа за „Игра на тронове“, освен че изпитвам безкрайна благодарност към всички хора, участвали в изработването му? Толкова години вълнения!

ORPHAN BLACK/ КЛОНИНГИ/ 2013

https://www.imdb.com/title/tt2234222/?ref_=nv_sr_srsg_0

Не знам как се е промъкнал този сериал без да го забележа. Най-вероятно причината е в абсолютната ми обсебеност по „Игра на тронове“, който се появи по същото време.

Имах колебания, когато започнах да го гледам – не се оправдаха. Една актриса, която играе десетина различни персонажа, а на мен просто не ми се вярва, че актрисите не са десет. Дано са й дали поне една награда. Добро развитие във всеки сезон, логични завръзки, забавни хрумки и щипка любов.

ВИКТОРИАНСКА ГОТИКА/ PENNY DREADFUL/ 2014

https://www.imdb.com/title/tt2628232/?ref_=fn_al_tt_1

Мистериозен, красив и зрял – така бих го определила. Героите са минали трийсетте (някои от тях и стоте:). Ако сте тийнейджъри, по-трудно ще се идентифицирате с тях. Не са стари, просто са зрели, опитни и умни.

Това е единствения сериал, който харесвам, въпреки че вампирите са грозни и лоши. Три вълнуващи сезона и любимият ми Джош Хартнет.

ДРУГОВРЕМЕЦ/ OUTLANDER/ 2014

https://www.imdb.com/title/tt3006802/?ref_=fn_al_tt_1

Първо да отбележа, че в „Друговремец“ няма много фантастика. Единственият фантастичен елемент е, че главната героиня се пренася някой друг век назад във времето. Освен това сериалът е заснет по розови дамски романи… Обаче! Първите три сезона са толкова добре направени, че няма да го допуснете, ако не го знаете. С много екшън, кръв, красиви гледки, перфектна постановка и монтаж, впечатляващи костюми… Препоръчвам първите три сезона.

„Друговремец“ съдържа тук-там или кървави, или еротични сцени, затова не е подходящ за гледане, докато децата са в стаята. Освен това е тъжен, наистина романтичен и тъжен.

ТАБУ/ TABOO/ 2017

https://www.imdb.com/title/tt3647998/?ref_=nv_sr_srsg_4

Луд, як, див и малко мъгляв като сюжет. Том Харди просто се слива с ролята си на необуздания, влюбен в сестра си, силен и магичен главен герой.

Засега има само един сезон и един предстои през 2020-та. Чакам с нетърпение.

ALTERED CARBON/ 2018

https://www.imdb.com/title/tt2261227/?ref_=fn_al_tt_1

Случайно открит в нета. Хубав сериал, който отговаря на всичките ми критерии. Има онази леко обречена, романтична нотка. Действието се развива в свят, в който хората могат да сменят телата си и да живеят наистина дълго, но могат и да губят телата си. На тази основа са изградени отношенията и конфликтите между героите. Препоръчвам само първи сезон.

CARNIVAL ROW/ 2019

https://www.imdb.com/title/tt0489974/?ref_=nv_sr_srsg_0

Този сериал е сякаш изваден от мечтите ми. Много красив, приказен, вълшебен, с майсторски подбор на актьорския състав. Орландо Блум е в главната роля и продуцент на сериите.

В света на „Carnival Row” конфликтът е между хората и феите, върколаците, кентаврите… Похвално развитие на действието в първи сезон и майсторска промяна на конфликта за втория сезон, който се очаква през 2020-та. Очарована съм!

ТЪМНИТЕ МУ МАТЕРИИ/ HIS DARK MATERIALS/ 2019

https://www.imdb.com/title/tt5607976/?ref_=nv_sr_srsg_0

Е, да дразня всеки път, щом думата „gyptians“ бъде преведена като „цигани“, макар всъщност да не значи това. Тя е събирателна за всички преселници в Европа от арабския и африканския континент. Разбира се, това мое ядосване няма общо с качеството на сериала, което е наистина високо.

Друг голям плюс за мен е главната роля за Джеймс Макавой, който е сред любимите ми актьори още от „Изкупление“.

ВЕЩЕРЪТ/ THE WITCHER/ 2019

https://www.imdb.com/title/tt5180504/?ref_=nv_sr_srsg_0

Четох, че “Вещерът“ тръгва с амбицията да се конкурира с „Игра на тронове“. За съжаление не е на същото ниво като разказ, не е поставен достатъчно умело. Но пак е хубав сериал. Има главен герой с перфектния външен вид, достатъчно загадъчно-романтичен за дамите и достатъчно умел в боя за господата. Първи сезон приключи внезапно, без истински завършек, така че се надявам да има и втори.

КАЧВАНЕ/ UPLOAD/ 2020

https://imdb.to/2Vc1ryv

„Upload“ има само един сезон засега и представлява забавно-криминално-романтична научна фантастика. Много приятен и отпускащ сериал с удачно подбран актьорски състав. Не е нещо, което ще ви вдъхнови или разтърси, но пък ще се посмеете и дори малко ще се почудите на заплетената ситуация.

СЯНКА И КОСТ/ SHADOW AND BONE/ 2021

https://imdb.to/3nJC06U

Съдаден по книгите на Лий Бардуго, първи сезон на „Сянка и кост“ ги надминава по качество според мен. Не бях чела тази поредица, но я започнах, когато изгледах осемте епизода. Екранизацията определено се нарежда сред любимите ми, доста напомня на „Carnival Row“. Направо е чудесен!

ARCANE / 2021

https://imdb.to/34wtqBl

Един от малкото анимационни сериали, които ми харесват. ARCANE всъщност си е цяла индустрия. Има мрежова игра, която е изключително популярна, продават се и настолни игри. Сериалът също е на много високо ниво – особено действен, с умело изградени персонажи и завлавяващо действие. Красив, смислен. Любовта не е основната тема в него, за съжаление е отделено специално място за гей-любовта и това е единствената фалшива нотка, която звучи в действието. Открихме го покрай любимата песен на дъщеря ми „Enemy“ на Imagine Dragons.

Сигурно ще се сетя и за още фантастични сериали, които гледам от време на време с все същото удоволствие като първия път, в който съм попаднала на тях. Ще добавям и нови, дано да са много! Това е моята лична селекция и затова може би е мъничко по-женствена. Мъжът ми има и други любими, но аз заспивам на тях:) и се събуждам на финалните надписи. Ще дам пример с „Westworld” и “See”. Може пък на вас да ви харесат.

Приятно гледане!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО: