как се пише киноразказ

Първо ще обясня какво значи киноразказ. Това е разказ, който е написан специално за заснемане – например с такъв разказ се кандидатства в някои филмови специалности в България. На писането му ще се упражнявате, ако сте студент и учите нещо, свързано с кино и телевизия.

Каква е разликата между обикновения разказ и киноразказа?

 • В киноразказа се залага на действието. Използват се много глаголи. Изключително полезно умение за всеки автор, който иска да заложи на действието в писанията си.
 • Пишете буквално. Изрази като „кръвта му кипна“ ще бъдат възприети буквално. Така че, освен ако в действието няма да варите кръв наистина, заменете словосъчетанието с „нахвърли се върху съперника си“, например. В киноразказите никой не е раздвоен, защото значи да е разполовен. Сигурна съм, че ще се сетите за още примери.
 • Без вътрешни конфликти на героите, освен ако наистина не се налага. В този случай трябва да бъде описана външната им проява, да бъдат „изиграни“, за да може зрителят да ги види. Правило е начинаещите да се хвърлят смело във вътрешните конфликти: кой какво си бил помислил, кой как се чувствал… Внимавайте.
 • Киноразказът трябва да бъде написан кратко, точно и ясно. Опишете само онова, което участва в действието. Опишете средата на действието само дотолкова, доколкото тя е значима за предаването на сюжета. Не се впускайте в подробно „рисуване“ на детайли.
 • Кратки диалози. Съкращавайте, но внимавайте в старанието си да не превърнете диалозите в едносрични:) Съветвам ви да замените част от репликите с действия на героите: например думите „добре“, „да“, „не“, „обичам те“… Нека персонажът се държи според поговорката „Мълчанието е злато“ и да говори само, за да доизгради повествованието.
 • Всяко изречение може да бъде кадър. От него да се подразбира дори крупността, в която ще бъде заснето. „Той се вгледа в очите й“ например. Видяхте ли го в ума си? Не се виждат краката на героите, виждат се лицата им, даже не целите.

Може би ви предстои кандидатстване по някоя кино специалност? Ако е така, стискам палци!

Разбира се, преди за започнете да внимавате за по-горните правила, пишейки свой киноразказ, помислете:

Какво искате да разкажете, как ще го разкажете и то дали си струва да бъде разказано. Уважавайте зрителя и читателя.

 1. Киноразказът, както всеки друг разказ, трябва да може да бъде обобщен в едно, максимум две изречения. Това изречение се нарича сторилайн или линия на повествованието.
 2. Киноразказът трябва да има конфликт, противоборство. Цялото действие ще бъде изградено около този конфликт.
 3. Завръзката, тоест началото на вашия разказ ще бъде пряко свързана с избрания основен конфликт.
 4. Развръзката, или краят на киноразказа (и всеки друг разказ) изхожда от конфликта в него. Как е приключило противоборството.
 5. Заложете на логиката, но и на изненадата. Уважавайте способността на зрителите да разсъждават и отсъждат. Историята ви трябва да бъде правдоподобна и вълнуваща.

Изведете първите 4 подточки, преди да започнете да пишете: сторилайн, конфликт, завръзка, развръзка. За разкош добавете извод: каква ще е поуката, мърдостта на вашия киноразказ.

Подчертавам, киноразказа не е разказ за четене, а за гледане. Той изобилства от глаголи. Но, според мен, правилата за писането му и до днес помагат да не се отплесвам излишно, когато пиша – без значение какво.

ДАР СЛОВО РАБОТИЛНИЦА: Изречения без грешка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *