Коледни приказки

Малко преди Коледа с петгодишната ми дъщеря взехме тази тънка книжка от библиотеката. Търсех нещо на зимна или празнична тема, което до този момент не бяхме чели. Да си призная, знаех само едно стихче от Петя Караколева, но затова пък то много ми харесваше – „Малък дядо Коледа“. Препоръчвам ви го, ако търсите хубави детски стихчета за Коледа.

Ако търсите празнични приказки и за своето дете, а защо не и за вас, тези приказки ще ви харесат.

Сигурна съм. В тях има нещо отдавнашно – в дългите изречения, в които се излива действие след действие, но пак се четат и възприемат лесно. Същото усещане съм долавяла в думите от народните ни песни. Също и във вдъхновението за приказките – наполовина приказно, отчасти като разказ от времето, когато нашите майки, баби, че и прабаби са били малки. Темите на приказките обаче не са взаимствани от народните ни предания или традиции. Не, те ми носят спомена за празниците в моето собствено детство – градски, ухаещи на портокали и огрени от лъскави, но чупливи играчки за елха.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ВЪЗРАСТ:

Приказките са кратички, без обаче да са елементарни. За част от тях поговорихме, за да може Елора да разбере какво точно се е случило. Например за приказката за бедния обущар. Децата над четири-пет години ще ги възприемат лесно, но и на възрастните ще им бъде интересно.

Така че: от 4 до 99 години, както пише на някои игри в днешно време:)

Коледни приказки

ЗА КАКВО СЕ РАЗКАЗВА:

Както споменах, темите са наполовина приказни, наполовина повлияни от празнуването в първата половина на 20 век. Така ги усещам аз. Без дядо Мраз и дядо Коледа, Снежанка и други съвременни клишета. Напомнят ми и на приказките на Доналд Бисет, които четем напоследък с Елора. Тези „Коледни приказки“ са начало на разговори, когато най-сетне семейството е заедно и имате време един за друг.

Дано догодина на рафтовете в книжарниците, отрупани с книжки за Коледа, да видя и „Коледни приказки“ на Петя Караколева. Ако пък попаднете на нея в антиквариат или библиотека, вземете я. Няма да сбъркате!

Хубави празници ви желая!

Евел Инара

ВИЖТЕ И:

ЧУДЕСНИ И БЪЛГАРСКИ: „ЧЕРНИШКА“ от Емилиян Станев